Uroczystą inauguracją rozpoczął się Pardes Festival – Spotkania z kulturą żydowską w Kazimierzu Dolnym. Zaprezentowana została multimedialna prezentacja galerii Paradisus Iudaeorum na wystawie stałej Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. W części drugiej mieliśmy przyjemność wysłuchać koncertu Nie wierzę piosence w wykonaniu wybitnej wokalistki Lory Szafran i zespołu Bogdana Hołowni. Lora Szafran zaśpiewała piosenki tekściarzy i kompozytorów pochodzenia żydowskiego.

Pardes Festival oferuje bogaty, interdyscyplinarny program z wieloma prezentacjami multimedialnymi, koncertami, filmami, spacerami tematycznymi po kolekcjach Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym.

17 sierpnia (środa) odbędzie się – już po raz kolejny – Popołudnie ze Śliwką. Koniec sierpnia pachnie w Kazimierzu śliwką! Fundacja Spichlerz Kultury chciałaby przywrócić śliwce należne jej miejsce wśród wielu innych atrakcji kazimierskich i uczynić spoiwem dawnych i dzisiejszych czasów. Śliwka w przedwojennym Kazimierzu Dolnym łączyła społeczność polską i żydowską. O śliwce pisał Tadeusz Pruszkowski: Mam wrażenie, że [Kazimierz] stanie się miastem figurującym w Bedekerze jako miasto wytwarzające obrazy i śliwki, podobnie jak Bruksela – koronki, a Łódź towary łokciowe”.

plums-976641_1280

Smakiem i zapachem śliwek (także wędzonych!), aromatem wypieków śliwkowych i innych smakołyków śliwkowych będziemy się delektować w Pensjonacie Folwark Walencja (ul. Góry 16).

ZOBACZ PEŁNY PROGRAM ->