Jakże piękny był kazimierski Rynek bez reklam, namiotów piwnych i banerów! Powspominamy dawny Kazimierz w trakcie
PARDES FESTIVAL. Od wtorku do niedzieli bogaty program festiwalowy.

Pocztówka. Kazimierz Dolny. Krzyżowa Góra. Nakładem Kazimierskiego Towarzystwa Kredytowego 1914 r.
Kazimierskie Towarzystwo Kredytowe powstało w 1912 r., jego głównym celem było udzielanie pożyczek rzemieślnikom i przemysłowcom ze składek kasy. Na pierwszym planie targ, nieliczne jeszcze stragany mogą sugerować,
że to początek dnia targowego. Targi w Kazimierzu odbywały się we wtorki i w piątki. W czasie targu rynek zajmowały wozy, z charakterystycznymi plecionymi z wikliny koszami zwanymi półkoszkami. Wozy zajmowały środek placu, wokół rozstawiano stragany.

Na targu sprzedawano nabiał, drób, owoce, warzywa, wyroby z kuźni, ponadto handlowano garnkami przywożonymi z Urzędowa, Iłży czy spod Kielc. Na kazimierskim targu nie brakowało różnych ,,świecidełek” czy dewocjonaliów. Targ odbywał się od wczesnego rana do południa.

Scena targowa uchwycona na pocztówce rozgrywa się na tle XVII-wiecznych kamieniczek południowo-wschodniej pierzei Rynku. Wśród nich m.in. fragment Hotelu Berensa /pierwszy od lewej/,  budynek dawnego ratusza /obecnie Rynek 6, Lubelska 1/, budynek restauracji Durfinkla /obecnie kawiarnia Rynkowa/, dom z widocznym przejściem do kazimierskiej Synagogi /obecnie Kawiarnia U Radka, Rynek 9/ oraz dwuokienna kamienica należąca do żydowskiego kupca Arona Lustiga., w której pod odpryskującą wielowarstwową powłoką na jednej z belek stropowych Karol Siciński odkrył motywy roślinne, lwy, kurki (orły) i napis hebrajski „Miałem zawsze Pana przed oczami swymi”, co świadczyło by o tym, iż w kamienicy był  dom modlitwy albo belka ta pochodziła z bożnicy /na pocztówce druga kamienica od prawej, obecnie Rynek 10. Nad całością góruje Góra Trzech Krzyży.

fot. dzięki uprzejmości Pani Anety Babiarz.

[facebook.com/PardesFestival]

PARDES FESTIVAL | 16-21 sierpnia | ZAPRASZAMY |

ZAPRASZAMY DO ŚLEDZENIA PARDES FESTIVAL NA FACEBOOKU:
(kliknij w obrazek poniżej)

13501652_659909377494718_9094650194868750921_n